Educație de calitate pentru fiecare copil, în fiecare clasă, prin profesori valoroşi
31/07/2019
Muzicograme
29/01/2020

Peste 700 de profesori inspiraţi de bunele practici ale profesorilor MERITO, în octombrie

În proiectul MERITO, am început să răspândim Educaţia de calitate pentru fiecare copil, în fiecare clasă, prin bunele practici ale profesorilor valoroşi, pe care i-am recunoscut în cei 4 ani de proiect de până acum şi în care investim continuu.

Scalăm proiectul prin comunităţi locale de profesori, ce vin #împreună pentru a colabora şi învăţa; prin „vocea MERITO”, dedicată poziţiilor publice şi apariţiilor în media ale profesorilor laureaţi, pentru a creşte statutul meseriei şi printr-o platformă online de bune practici, pe care o dezvoltăm.

În octombrie, profesorii MERITO şi-au dus mai departe bunele practici, inspiraţia şi energia de a face Educaţie cu pasiune şi din vocaţie către peste 700 de profesori, prin „cafenelele MERITO” locale şi ateliere de învăţare, organizate pe cont propriu sau prin acţiuni ale partenerilor, precum Conferinţele SuperTeach, Atelierele MEMIS, Festivalul Educaţiei InEdu, atelierele OvidiuRo sau la Conferinţa RBL Cluj. Pe lângă activitatea de la clasă, profesorii MERITO au avut 20 de intervenţii în comunităţi şcolare din Maramureş, Sălaj, Buzău, Iaşi, Suceava, Harghita, Sibiu, Timiş, Braşov sau Cluj, ce au vizat inclusiv peste 100 de elevi şi 150 de părinţi, prin ateliere dedicate acestora.

Daniela Cerdeev, profesor MERITO, speaker la Conferinţa SuperTeach Suceava, în faţa a peste 300 de cadre didactice

Temele abordate în aceste acţiuni au cuprins de la împărtăşire de bune practici, dezbateri despre status quo-ul sistemului de Educaţie, acţiuni comune pentru Educaţia de calitate şi până la toleranţă, cultivarea lecturii sau metode de a folosi muzica în predare.

„Realitatea noastră este cea a învățătorilor, educatoarelor și profesorilor din zona Abrudului, care nu se mulțumesc să vadă doar o meserie în ceea ce fac zi de zi la clasă, ci o duc înspre artă: arta de a șlefui oameni și caractere. Seara asta a fost o seară în care am văzut oameni de calitate care nu se mulțumesc cu stereotipiile reformelor oficiale impuse „de sus”, dascăli ce au construit punți între ei și copiii de la clasă, mergând tocmai pe ideea cheie a comunității #MERITO, aceea a unei școli percepute ca o familie extinsă.”– testimonialul unei profesoare participante la cafeneaua MERITO a comunităţii locale din Abrud.
Cafenea MERITO la Baia Mare: lansarea cărţii „Homeric” a Doinei Ruşti, prozatoare contemporană, găzduită de Tatiana Cauni şi Bogdan Raţiu, laureaţi MERITO
„Venind la această întâlnire, prilej de reflecţie pe tema condiţiei tale de educator, ţi se confirmă faptul că şi alţii gândesc la fel. Şcoala nu ar trebui să ceară uniformizare, experienţele noastre, ca profesori, sunt diverse – nu toate merele sunt verzi, nu toate sunt roşii, natura nu are această pretenţie de a le face pe toate la fel, de ce am vrea noi asta, în fond, într-un scenariu de-a dreptul distopic.
La un moment dat, o elevă de clasa a XI-a, care ne-a următit din culise, cu telefonul transformat în agendă, ne-a spus că a vrut mereu să devină profesoară. Discuţia noastră n-a făcut-o să-şi schimbe opţiunea. Dimpotrivă. Următoarea întâlnire, la Buzău, este joi, 7 noiembrie.” –
„mărturia” Mihaelei Nicolae, după a doua cafenea #MERITO din Buzău, facilitată împreună cu Monica Mocanu şi Dănuţ Solcan, laureaţi MERITO
Cafeneaua MERITO din Buzău, din luna octombrie

Pe 5 octombrie, am celebrat Ziua Internaţională a Profesorului, prin mai multe evenimente, cât şi apariţii în media, prin care am pus în lumina reflectoarelor exemplele pozitive de profesori, către publicul larg, precum: exerciţiul fantezist al lui Doru Căstăian despre şcoala viitorului; povestea proiectului spusă de Măriuca şi Florin Talpeş, iniţiatorii proiectului, La Radio cu Andreea Esca sau ediţia „În faţa ta” dedicată profesorilor, cu Ana-Maria Rusu şi Bogdan Raţiu. Noi, echipa MERITO, simţim o schimbare în percepţia publică legată de meseria de profesor.

Continuăm şi amplificăm demersurile de a răspândi Educaţia de calitate pentru fiecare copil, în fiecare clasă, prin #profesorivaloroşi, iar sprijinul tău este important. Te poţi implica în dezvoltarea comunităţilor locale şi susţinerea acţiunilor profesorilor MERITO; documentarea generaţiei MERITO 2020 sau pregătirea componentelor proiectului de anul viitor, scriindu-ne aici.

4 Comments

 1. Blana Catalina spune:

  Bună seara! As vrea sa iau și eu parte la aceste întâlniri deosebite!

 2. Tocitu Florian spune:

  Bună seara. Aș fi interesat să particip la acest program de formare. Care sunt pașii de urmat?

 3. Raluca Dumitru spune:

  Bună seara! Când se organizează aceste întâlniri în București? Cum te poți înscrie? Mulțumesc!

  • CCC spune:

   Buna ziua si multumim! Inca nu avem programate intalnirile din Bucuresti, dar va invitam sa ne urmariti, in continuare, caci vom comunica de indata ce le vom planui.
   Cu incredere in Educatie,
   Echipa MERITO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *