Poezie, literatură, creație – Petrina Dobrotă, profesoară de Limba şi literatura română, Liceul Teoretic „Constantin Noica”, Sibiu – profesoară MERITO 2023
10/05/2023

MERITO susține profesorii spre a obține recunoaştere, apreciere şi sprijin de la societatea românească

MERITO susține profesorii spre a obține recunoaştere, apreciere şi sprijin de la societatea românească

📢 În contextul grevei generale din Educaţie, ne dorim ca profesorii din toată ţara, care îşi fac meseria cu pasiune şi profesionalism, să ştie că nu sunt singuri: cauza profesorilor e cauza noastră, a tuturor. Comunitatea MERITO este alături de profesori și susține demersul lor spre a obține recunoaştere, apreciere şi sprijin de la societatea românească.

Susţinem această cauză publică tocmai prin misiunea proiectului nostru de a recredibiliza meseria de profesor în societate şi a de a contribui la creşterea statutului acesteia, prin recunoaşterea unor #profesorivaloroși, exponenţi ai unei categorii mai largi decât ne imaginăm, de cadre didactice dedicate.

Meseria de profesor nu se poate dezvolta fără un statut înalt, iar performanţa în școală şi educaţia de calitate presupun nu doar resurse şi dotări adecvate, ci și oameni motivați. În plus, învățământul românesc trebuie să devină mult mai atractiv pentru tinerii absolvenți, bine pregătiți, care să își dorească o carieră didactică.

În momentul actual, între salariul unui profesor debutant și salariul mediu pe economie este o diferență negativă de 40%, iar coșul minim de consum este cu 20% mai mare decât salariul unui debutant în sistem. Mai mult, salariul mediu net în învăţământ nu acoperă nevoile pentru o familie de doi adulţi fără copii, raportate la coşul minim de consum lunar pentru un trai decent.

De asemenea, oportunitățile de dezvoltare în carieră și evoluția salariilor profesorilor nu stimulează performanța acestora sau retenția oamenilor valoroși în învățământ.

❗ Astfel, credem că învăţământul românesc are nevoie de îmbunătăţiri pe mai multe planuri:
1. Salarizarea adecvată a profesorilor: începând de la creşterea salariului de intrare în sistem pentru debutanţi, până la remunerarea adecvată pe tot parcursul carierei. De asemenea, creşterea salarială trebuie accelerată pe tot parcursul carierei, nu doar la finalul acesteia, când poate fi atins nivelul maximal;
2. Respectarea alocării bugetare de 6% din PIB, pentru salarizare adecvată şi stimularea investiţiilor necesare în infrastructura şcolară şi în baza materială propice dezvoltării elevilor şi profesorilor – condiţiile minime de care e nevoie pentru performanţa sistemului;
3. Adoptarea unor standarde moderne de calitate la nivelul sistemului de învățământ, care să stimuleze nu doar performanța elevilor, dar și meritocrația, și transparența în evaluarea actului didactic.

🎙 Mai multe detalii de context, date despre cauza noastră şi despre măsurile pe care le susţinem sunt disponibile şi în emisiunea „Ţară, ţară, cine eşti?”, în mesajul transmis încă din noiembrie 2022, de Măriuca Talpeş, iniţiatoarea şi liderul #MERITO: https://youtu.be/38TMopaee6g.

 

Despre proiectul MERITO

Misiunea proiectului MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi profesionaliza. Recredibilizăm meseria prin recunoaşterea şi promovarea profesorilor valoroşi, care practică Educaţie de calitate, inclusiv în afara claselor lor. Profesionalizăm meseria prin dezvoltarea acestor profesori şi sprijinul pentru răspândirea expertizei şi bunelor lor practici către colegii din sistem.

Comunitatea profesorilor MERITO numără, în prezent, peste 100 de profesori laureaţi şi parteneri, în a căror dezvoltare investim continuu şi care, împreună cu antreprenorii și managerii din RBL, lucrează ca să multiplice în sistemul de educație bune practici de predare, prin intervenţii de învăţare colaborativă, o voce a profesorilor și printr-o platformă online de dezvoltare profesională relevantă pentru aceştia. Ne-am propus să inspirăm 50.000 de profesori din sistem până în 2030, astfel încât aceștia să poată cultiva adecvat abilitățile necesare elevilor. Detalii complete pe www.merito.ro

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare. Mai multe pe www.rbls.ro.

1 Comment

  1. Bârsan Emilia-Lucia spune:

    Mulțumim pentru toate activitățile desfășurate cu subiecte adaptate vremurilor noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *