Echipa Merito

Deși educația este fundamentul unei națiuni, cu toții observăm un paradox nociv. Ȋn discursul personal suntem recunoscători și plini de emoție. Iar discursul public despre învățământ și breasla profesorală se compune dominant din exemple negative. Profesorii României luminoase, care și-au ales și-și fac meseria din pasiune și cu sufletul, se împuținează o dată ce meseria devine indezirabilă la nivel de societate.

Prin MERITO, vrem să aducem în ochii și în mintea românilor profesorii exemplari, aceia care schimbă Romania în bine pentru eternitate. Iar cu ajutorul dumneavoastră, construim o comunitate care să îi descopere pe toţi dascălii cu adevărat deosebiți, le oferim recunoaștere și le ducem bunele practici mai departe, pentru a inspira şi alţi profesori.

“Nu putem avea o țară bogată fară să fim competitivi cu produsele și serviciile românești pe piața mondială – nu putem fi competitivi fară tineri foarte bine educați, creativi, performanți și pasionați de domeniul pe care și-l aleg. Alături de familie, profesorii ne educă copiii, ne formează viitorii colegi, viitorii antreprenori, pun bazele generației de mâine.

Vrem să ȋi descoperim pe profesorii valoroși din România.Nu le-am mulțumit destul pentru rolul pe care îl joacă ȋn societate: ei sunt formatori de oameni. E momentul să îndreptăm acest lucru – să le arătăm recunoștința noastră, respectul nostru, pentru că sunt parte din elita profesioniştilor României. Numai cu o educație de bună şi înaltă calitate putem să fim o țară respectată, apreciată şi stăpâna pe viitorul ei.”

Măriuca Talpeș,

inițiatoarea ideii, co-fondator Bitdefener

Mariuca Talpes leader poiect merito-min

Descrierea proiectului

Proiectul MERITO își propune să prezinte modele de profesori. Considerăm că avem nevoie de oameni care să ne inspire și care să inspire schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educațional. Știm cu certitudine că există astfel de oameni.

Pentru această ediție am primit informații direct de la alți profesori, de la părinți și elevi sau foști elevi. Am analizat atent informațiile primite, am discutat cu profesorii respectivi, am încercat să vedem în ce măsură reușesc să aducă responsabilitate, profesionalism și creativitate în muncă lor. Adică în ce măsură sunt profesorii de care noi toți avem nevoie și de la care noi toți putem învață. Sunt cazuri în care nu am avut destule informații (din interacțiune directă) pentru a luă o decizie asumată. Înseamnă că dorim să-i cunoaștem mai bine, în 2016, pentru a-i prezența drept modele în cadrul proiectului MERITO.

După 2 ediţii ale Galei MERITO, cu “puf de păpădie” şi emoţii puternic exprimate, am început să coagulăm comunitatea profesorilor valoroşi şi continuăm să lucrăm la cauza noastră pentru Educaţie. Am organizat două ediţii ale MERITO SummerCamp, cu profesorii, echipa proiectului, lideri din business şi experţi din Educaţie, iar anul trecut profesorii şi-au împărtăşit primele bune practici şi au iniţiati primele proiecte în comunitate, de schimbări în Educaţie.

Am primit şi procesat peste 300 de recomandări, până acum, din comunitatea RBL, de la elevi şi absolvenţi, părinţi, profesori, din comunităţile locale şi organizaţii din Educaţie. Am analizat atent informaţiile, am documentat la “faţa locului” recomandările, prin reţeaua RBL şi am cerut sprijin din partea profesorilor MERITO şi partenerilor, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de “magie” în munca lor.

Am ales a treia generaţie de 11 profesori MERITO, cu câteva premiere, printre care şi primul Educator MERITO. Poveştile lor au fost documentate şi portretizate de reporteri colaboratori Decât o Revistă şi publicate, în galeria profesorilor MERITO, alături de poveştile celor 20 de profesori din generaţiilor anterioare.

Premiile Merito ocupă un rol central în cadrul acestui proiect. Aducem pentru o seară, laolaltă profesorii laureaţi, oameni de afaceri, reprezentanți ai media şi societăţii civile pentru a spune « Mulţumim ! », pentru a-i aplauda și a le spune că noi credem că împreună putem schimba soarta României.

Acest proiect şi ciclul de selecţie se derulează anual. Dorim să creăm o comunitate a profesorilor excepționali, să dăm mai departe metode și practici folosite de aceștia pentru a putea ajuta și alți profesori să « redescopere » plăcerea de a preda, de a ajuta la formarea viitorului țării.

Obiective

Să arătăm tuturor că există profesori cu vocație, pasionați, entuziaști, care devin modele pentru copiii noștri.
Să-i inspirăm pe ceilalți să creeze, să inoveze, să transmită copiilor pasiunea și bucuria de a descoperi și învăța.

Despre Noi-min

Echipa Proiectului Merito

Măriuca Talpeș – Leader de proiect

Dragoş Neacşu – Co-Leader proiect

Cosmin Chiriţă – Manager de proiect

Andreea Roşca şi Sorin Axinte – Coordonator Comunicare & Media

Mădălina Marcu şi Angela Roşca – Coordonatori Fundraising

Aurelian Chioveanu – Coordonator documentare şi selecţie profesori

Dan Berteanu şi Simona Baciu – Coordonatori jurizare şi training profesori

Pe lângă boardul proiectului mai sunt implicați peste 50 de oameni de business, membri RBL care, prin voluntariat, își pun la dispoziție resursele și cunoștințele pentru a face acest proiect posibil.

Despre Fundația Romanian Business Leaders

 

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acțiune și implicare socială pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este că România să devină o țară mai bună pentru business-ul responsabil și, în felul acesta, pentru toți românii.
Fundația are că simbol vizual trei draconi (stindarde dacice), care vorbesc despre rădăcini puternice, despre capacitate individuală și despre forță grupului – mai mare decât sumă forțelor componenților.

Comunitatea Romanian Business Leaders numără peste 300 de antreprenori și șefi de companii din România care, de aproape doi ani de zile, lucrează voluntar în proiecte concrete de antreprenoriat social, generate de ei, în domeniile EDUCAȚIEI, CULTURII ANTREPRENORIALE și BUNEI GUVERNĂRI.

Fundația Romanian Business Leaders acționează în patru direcții esențiale: (1) concretizează proiecte rezultate la Summit-ul anual Romanian Business Leaders, din luna februarie, (2) contribuie la îmbunătățirea politicilor publice prin transfer de know how din mediul privat spre sectorul public și propuneri concrete de probleme și soluții către autorități, prin grupuri mixte de lucru public-privat, (3) propune priorități pentru guvernare prin întâlnirile periodice sub titlul Agendă pentru România, în care oameni de business, lideri ai societății civile și din politică discută provocările și tendințele cu impact major în economie și societate și (4) aduce împreună liderii din business cu viziune și cu încredere în România.

Mai multe detalii pe www.rbls.ro.