Echipa Merito

Deși educația este fundamentul unei națiuni, cu toții observăm un paradox nociv. Ȋn discursul personal suntem recunoscători și plini de emoție. Iar discursul public despre învățământ și breasla profesorală se compune dominant din exemple negative. Profesorii României luminoase, care și-au ales și-și fac meseria din pasiune și cu sufletul, se împuținează o dată ce meseria devine indezirabilă la nivel de societate.

Prin MERITO, vrem să aducem în ochii și în mintea românilor profesorii exemplari, aceia care schimbă Romania în bine pentru eternitate. Iar cu ajutorul dumneavoastră, construim o comunitate care să îi descopere pe toţi dascălii cu adevărat deosebiți, le oferim recunoaștere și le ducem bunele practici mai departe, pentru a inspira şi alţi profesori.

“Nu putem avea o țară bogată fară să fim competitivi cu produsele și serviciile românești pe piața mondială – nu putem fi competitivi fară tineri foarte bine educați, creativi, performanți și pasionați de domeniul pe care și-l aleg. Alături de familie, profesorii ne educă copiii, ne formează viitorii colegi, viitorii antreprenori, pun bazele generației de mâine.

Vrem să ȋi descoperim pe profesorii valoroși din România.Nu le-am mulțumit destul pentru rolul pe care îl joacă ȋn societate: ei sunt formatori de oameni. E momentul să îndreptăm acest lucru – să le arătăm recunoștința noastră, respectul nostru, pentru că sunt parte din elita profesioniştilor României. Numai cu o educație de bună şi înaltă calitate putem să fim o țară respectată, apreciată şi stăpâna pe viitorul ei.”

Măriuca Talpeș,

inițiatoarea ideii, co-fondator Bitdefender

Mariuca Talpes leader poiect merito-min

Descrierea proiectului

Profesorii valoroși din România se împuținează din lipsă de recunoaștere și respect pentru munca lor. Prin Proiectul MERITO, antreprenorii din România, reuniți în Romanian Business Leaders (RBL), recunosc public și material meritele profesorilor valoroși ai României și lucrează apoi împreună ca să ducă mai departe în sistemul de educație bunele practici ale profesorilor MERITO.

Profesorii valoroși sunt baza unei educații de calitate, în care pasiunea și dăruirea sunt constante ale activității acestora. Este nevoie de contexte în care dascălii să fie apreciați, să lucreze împreună și să-și împărtășească experiența pentru învățarea altor profesori. Prin MERITO, punem în „lumina reflectoarelor” profesorii români exemplari, pe aceia cărora viitorul României nu le este indiferent. Creştem o echipă care descoperă cadre didactice cu adevărat deosebite, cărora le oferim recunoaștere, o comunitate și îi premiem într-o Gală anuală, în prima zi de RBLSummit.

Gala MERITO 2019 se desfășoară, pentru al doilea an consecutiv, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, ce ne-a fost acordat ca recunoaștere a contribuției proiectului la reconstruirea prestigiului social al meseriei de învățător / profesor și ca formă de susținere a extinderii proiectului pentru a construi comunități profesionale de profesori în toate regiunile geografice ale României.

Suntem la a patra generaţie de #profesorivaloroşi #MERITO, printre care şi un educator şi un director, în premieră. Cei 12 profesori din învăţământul preuniversitar pe care îi premiem anul acesta au fost selectaţi din peste 400 de recomandări, venite din partea elevilor, părinţilor, absolvenţilor şi a comunităţilor locale, din toată ţara. Procesul de selecţie a durat aproape 1 an, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders,  pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Toți acești profesori au fost documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi au fost intervievați de jurnaliști colaboratori. Am publicat toate poveștile documentate în galeria profesorilor MERITO, care păstrează emoția și mesajul profesorilor. Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (burse în valoare de 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care pot să transmită în lume mesajul despre profesorii care ne pot schimba viața.

Din toamna lui 2018, după MERITO SummerCamp III, am început scalarea proiectului în ţară, prin comunităţi regionale şi locale de profesori şi oameni de afaceri, împreună pentru transformarea meseriei de profesor.

Obiective

Să arătăm tuturor că există profesori cu vocație, pasionați, entuziaști, care devin modele pentru copiii noștri.
Să-i inspirăm pe ceilalți să creeze, să inoveze, să transmită copiilor pasiunea și bucuria de a descoperi și învăța.

Despre Noi-min

Echipa Proiectului Merito

Măriuca Talpeș – Leader de proiect

Dragoş Neacşu – Co-Leader proiect

Cosmin Chiriţă – Manager de proiect

Andreea Roşca şi Sorin Axinte – Coordonator Comunicare & Media

Mădălina Marcu şi Angela Roşca – Coordonatori Fundraising

Aurelian Chioveanu şi Angela Ilaş – Coordonatori documentare şi selecţie profesori

Dan Berteanu, Simona Baciu şi Maria Gheorghiu – Coordonatori jurizare şi training profesori

Alina Pătrăhău, Ionuţ Pătrăhău şi Andrei Dudoiu – Coordonatori scalare proiect

Pe lângă boardul proiectului mai sunt implicați peste 50 de oameni de business, membri RBL care, prin voluntariat, își pun la dispoziție resursele și cunoștințele pentru a face acest proiect posibil.

Despre Fundația Romanian Business Leaders

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit, înființată în iulie 2011. Obiectivul său este să dezvolte o platformă de acțiune și implicare socială pentru lideri din mediul privat. Scopul ultim este că România să devină o țară mai bună pentru business-ul responsabil și, în felul acesta, pentru toți românii.
Fundația are că simbol vizual trei draconi (stindarde dacice), care vorbesc despre rădăcini puternice, despre capacitate individuală și despre forță grupului – mai mare decât sumă forțelor componenților.

Comunitatea Romanian Business Leaders numără peste 300 de antreprenori și șefi de companii din România care, de aproape doi ani de zile, lucrează voluntar în proiecte concrete de antreprenoriat social, generate de ei, în domeniile EDUCAȚIEI, CULTURII ANTREPRENORIALE și BUNEI GUVERNĂRI.

Fundația Romanian Business Leaders acționează în patru direcții esențiale: (1) concretizează proiecte rezultate la Summit-ul anual Romanian Business Leaders, din luna martie, (2) contribuie la îmbunătățirea politicilor publice prin transfer de know how din mediul privat spre sectorul public și propuneri concrete de probleme și soluții către autorități, prin grupuri mixte de lucru public-privat, (3) propune priorități pentru guvernare prin întâlnirile periodice sub titlul Agendă pentru România, în care oameni de business, lideri ai societății civile și din politică discută provocările și tendințele cu impact major în economie și societate și (4) aduce împreună liderii din business cu viziune și cu încredere în România.

Mai multe detalii pe www.rbls.ro.