Harta MERITO

În cei peste opt ani de proiect, am descoperit sute de profesori şi am ales 104. Poveştile lor, documentate de reporteri colaboratori, sunt disponibile mai jos.

Proiectul MERITO îşi propune să prezinte aceste modele de profesori şi să le pună metodele în valoare. Avem nevoie de oameni care să ne inspire, care să devină multiplicatori de performanţă şi calitate “la firul ierbii” sau care să ne conducă spre schimbări pozitive la nivelul întregului sistem educaţional.

Împreună cu aceştia, creştem comunitatea MERITO şi dezvoltăm proiectul spre a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o recredibiliza şi a profesionaliza.

Colectăm anual recomandări publice (prin formularul de recomandări), cât şi din comunităţile MERITO, RBL şi cele locale, de la elevi, părinţi, profesori şi nu numai, iar profesorii din învăţământul preuniversitar pe care îi premiem anual sunt selectaţi din câteva sute de recomandări, venite din toată ţara. Primim recomandări continuu, fără un termen limită şi procesăm recomandările primite în procesul nostru de selecţie pentru Gala următoare, cu maxim 6 luni înainte de aceasta – toate recomandările primite rămân în proces pentru anii următori, chiar dacă profesorii recomandaţi nu au fost selectaţi în anul respectiv.

Procesul de selecţie durează aproximativ 1 an de zile, selecţia finală fiind realizată de către un juriu compus din membri ai comunităţii Romanian Business Leaders, pentru a ne asigura că cei pe care îi selectăm pun responsabilitate, profesionalism, creativitate, dar şi pasiune, har şi un pic de „magie” în munca lor. Avem în vedere criterii de selecţie, precum gradul de inovaţie la clasă şi în afara acesteia; măsura în care îşi împărtăşesc practicile cu alte cadre didactice; impactul pe care îl au în comunitatea în care activează sau pentru beneficiari din zone dezavantajate şi în cultura de învăţare şi colaborare a Şcolii. Toți acești profesori sunt documentaţi online, validaţi în comunitatea locală, iar cei selectaţi sunt intervievați de jurnaliști colaboratori. Publicăm toate poveștile documentate în galeria online de mai jos, care păstrează emoția și mesajul profesorilor.

Această campanie anuală, începută la RBLSummit 2015, se finalizează cu Gala MERITO, pilon al proiectului şi eveniment în cadrul căruia oferim premii (în valoare de câte 1.500 de euro, trofeul şi diploma MERITO) poveștilor cu cea mai mare încărcătură de valori și care pot să transmită în lume mesajul despre profesorii inovatori care ne pot schimba viața şi care ne modelează viitorul.

Apoi, odată integraţi în comunitatea MERITO, investim continuu în dezvoltarea profesorilor ca experţi-practicieni “de la firul ierbii”, pentru a-şi răspândi practici validate şi expertiza şi a contribui la transformarea a 50.000 de profesori în următorii ani.