Engleza la capacitate maximă – Briena Stoica, profesoară de Limba Engleză, Colegiul Național „Alexandru Papiu Ilarian”, Târgu Mureş – profesor MERITO 2018
10/03/2018
Matematica dincolo de formule – Margit Dénes, profesoară de Matematică, Şcoala Gimnazială “Liviu Rebreanu”, Miercurea Ciuc – profesor MERITO 2018
10/03/2018

Laboratorul de competențe – Costel Gheorghe, profesor de Chimie, Colegiul Naţional “Vlaicu Vodă”, Curtea de Argeş – profesor MERITO 2018

Laboratorul de competențe

„Misiunea noastră este una: să îi formăm pentru viață. Nu să le dăm informații, ci să le formăm competențe, deprinderi de a lucra cu informațiile.”

În timp ce pe tabla smart din laboratorul de chimie rulează, în surdină, un concert al lui André Rieu, elevii de la a IX-a A primesc foi cu lecția zilei: „Reacții cu transfer de electroni”. La jumătatea paginii, găsesc o imagine cu un tablou din seria Floarea soarelui, a lui Van Gogh. O elevă citește cu voce tare textul, din care află că pictorul olandez a fost primul care a folosit galbenul de crom, obținut în vremea revoluției industriale din cromatul de plumb.

– Chimia nu înseamnă totul, spune profesorul, Costel Gheorghe.

–  Dar nimic fără chimie, continuă elevii, în cor, mottoul bine-știut.

La cei 59 de ani ai săi, Gheorghe are o vechime de 35 de ani ca profesor la Colegiul Național „Vlaicu Vodă” din Curtea de Argeș. Astăzi poartă un costum bleumarin închis și cămașă asortată, iar la gât are o eșarfă gri. Se plimbă energic prin clasă, impunând un ritm dinamic orei. Acesta este și rolul concertelor de muzică clasică pe care le folosește întotdeauna ca fundal – vrea să le antreneze elevilor atenția distributivă.

Obiceiul de a asculta muzică în timp ce lucrează îl are din copilărie. S-a născut în comuna Albeștii de Argeș, într-o familie de 10 membri care, iarna, se aduna în singura cameră în care se făcea focul. Acolo trebuia el să își facă temele, indiferent ce se difuza la radio sau cu ce vești venea vecina.

Nici nu bănuia, pe când avea șase ani și aranja scaunele ca într-o clasă, imaginându-și că le predă unor copii, că asta îi va fi meseria. În clasa a IV-a, și-a dat seama că trebuie să învețe dacă vrea să facă ceva în viață. Și-a dat interesul din ce în ce mai mult la școală și și-a propus ca următorul pas să fie Liceul Teoretic „Vlaicu Vodă”, din Curtea de Argeș.

Însă părinții au vrut să învețe o meserie și l-au înscris la Liceul Forestier, clasa de Silvicultură. Profesoara de chimie, Filofteia Oprea, l-a fascinat cu modul interactiv în care le preda, așa că, după cei doi ani de studiu, lui Costel Gheorghe i-a fost clar ce drum vrea să urmeze. Ajutat și de profesoară, a învățat chimia din ultimii doi ani de liceu, apoi a dat admitere la Institutul Politehnic „Gheorghe Asachi” din Iași.

Spune că toate drumurile din primii lui doi ani de facultate duceau la bibliotecă, pentru că trebuia să ajungă la nivelul celor care au terminat licee de profil. A absolvit ca șef de promoție, ceea ce i-a dat dreptul să aleagă unde să profeseze. A optat pentru Vlaicu Vodă, liceul unde își dorise să fie elev.

În 1986, după trei ani de la începerea activității, Costel a avut primul rezultat cu un elev la Olimpiada Județeană de Chimie. După încă un an – primul elev participant la Olimpiada Națională. În 1993, un elev de-al său câștiga, pentru prima dată, o medalie la Olimpiada Internațională.

În cei 35 de ani de activitate, din care 21 a avut și funcția de director al liceului, elevii săi au câștigat peste 100 de premii la concursuri și la olimpiadele naționale și opt medalii la Olimpiadele Internaționale de Chimie și de Științe pentru Juniori. În 2004, președintele României, Ion Iliescu, i-a acordat Ordinul „Meritul pentru Învățământ” în gradul de Ofițer.

Dincolo de premii, ceea ce urmărește profesorul, oră de oră, este dezvoltarea elevilor. „Misiunea noastră este una: să îi formăm pentru viață”, spune el. „Nu să le dăm informații, ci să le formăm competențe, deprinderi de a lucra cu informațiile.”

Ca elevii să înțeleagă și nu doar să învețe pe de rost, Costel Gheorghe le dă mereu exemple din viață, le face experimente, le arată planșe sau filmulețe de pe internet și leagă chimia de informații din geografie, istorie, matematică – „de orice, depinde ce idee îmi vine pe moment”.

Astăzi, una dintre problemele pe care trebuie să le rezolve cei 26 de elevi îmbrăcați în halate albe conține și cuvântul „represalii”. „Ce înseamnă asta?”, îi întreabă profesorul. „Hai, netul, repede! Nu folosim cuvinte pe care nu le cunoaștem.”

O greșeală pe care o fac unii profesori, crede Costel, este că își doresc să facă performanță cu toți elevii. Însă, spune el, elevul are nevoie doar de noțiuni de bază pentru cultura sa generală și pentru formarea celor opt competențe-cheie recomandate de Comisia Europeană. Pentru cei care vor să facă performanță, profesorul a venit mulți ani la școală, în weekend.

Nu crede în pedepsirea prin note și spune că a lăsat un singur corigent, iar asta se întâmpla la începutul carierei. „Mi-a părut rău”, își amintește. „Depinde de mine ca eu să găsesc metoda prin care să îl determin pe el să învețe strictul necesar.”

În ultimii ani și-a îndreptat atenția către elevii care vor să dea la medicină. Face pregătire gratuit cu ei, prin simulări pe care le concepe exact ca la admitere. La început, testele sunt din fiecare capitol și cuprind 100 de itemi, pentru aprofundare, iar spre finalul perioadei de pregătire, cuprind câte două, trei capitole. Până la susținerea admiterii, în luna iulie, doritorii dau în jur de 30 de simulări și trec, astfel, de trei ori prin materie.

Cu timpul, au început să vină și elevi din Pitești și Câmpulung Muscel, ba chiar și din Râmnicu Vâlcea și Constanța. „La ultimul test au fost 28 de copii. Dar după 1 aprilie n-o să mai am loc și o să mai am nevoie de încă o sală. Mi s-a dus vestea și nu mai scap.”

Alina Frujină este studentă în anul I și spune că a reușit să intre datorită pregătirii cu profesorul. Spune că le explica pe înțelesul tuturor, indiferent la ce nivel erau, iar când observa că mai mulți elevi greșeau aceeași problemă, o rezolva și apoi o dădea în simularea următoare. „Scotea toate testele la imprimanta dumnealui, deși uneori eram chiar și 40 de elevi și un test avea și câte 10 foi. Pe teste ne scria și câteva citate încurajatoare despre învățătură și despre viață.”

Costel Gheorghe spune că obosește dacă stă degeaba, așa că programul său este încărcat de activități legate de chimie. Din 2006, participă la pregătirea lotului lărgit și selecția lotului restrâns pentru Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori. Tot de 12 ani este și lector în tabăra națională de chimie, la care participă primii 15 elevi calificați la Olimpiada Națională.

Pentru că în tinerețe a observat că munca fizică îl ajuta să se concentreze mai bine, are pretenția de la toți cei care vor să facă performanță, să facă și sport. „Le spun: «Nu faceți sport, nu avem ce discuta». Au alt tonus după ce fac sport și nu vreau șoareci de bibliotecă.”

La ora cu a XI-a A, după ce elevii rezolvă și ultima problemă, profesorul îi provoacă la experiment. „Haideți să vedem dacă sunt numai vorbe sau nu!”

Îi îndemnă pe copii să adauge peste soluția de FeCl3, din eprubeta cu numărul unu din stativ, câteva picături de soluție de hidroxid de sodiu. Le dă indicații să toarne cu atenție și îi liniștește spunându-le că e normal să le tremure mâinile. Soluția capătă o culoare brun roșcată și este lăsată să se odihnească. Apoi, peste sulfatul feros din eprubeta doi toarnă un mililitru de apă distilată și două picături de hidroxid de sodiu, iar amestecul devine verde închis.

„Eu abia aștept să vină ziua de luni, să mă duc la școală”, spune Costel. „Mă pot detașa de orice problemă. Când aud: «Dar eu nu n-am știut până acum acest lucru», pentru mine e extraordinar! Îmi încarc bateriile când văd că un copil zâmbește că a înțeles ceva.”

Text de Oana Racheleanu

Foto de Doria Drăgușin

23 Comments

  1. Diana Comandasu spune:

    Timp de 18 ani pana am devenit medic am avut zeci de profesori, insa daca ma gandesc la profesorul meu, acesta sunteti dumneavoastra! Sunt unul dintre acei multi copii carora le-ati schimbat destinul. Va raman recunoscatoare pentru totdeauna!

  2. Cornelia Dobre (Lautarescu) spune:

    Este cel mai bun profesor de chimie. Datorita dumnealui stiu chimie. Nu am intrat la medicina, dar tot profesie medicala am, sunt asistenta medicala. Am absolvit in prima serie de asistenti medicali cu Scoala Posticeala Sanitara, unde s-a dat examen la biologie si chimie exact ca la facultatea de medicina. Am intrat cu brio pentru ca am stiut CHIMIE si biologie.De la absolvirea scolii lucrez in laboratorul de analize medicale unde cunostintele de chimie sunt foarte importante, alaturi de cele de medicale si de biologie.
    MULTUMESC DOMNULE PROFESOR.

    Ma bucur ca am avut sansa sa ii fim elevi si eu, si sotul meu dar si fata mea, iar baiatul meu ii este acum elev.
    Multa sanatate si putere sa aveti sa invatati cat mai multe serii de elevi tainele CHIMIEI.

    Felicitari initiatorilor acestui proiect.

  3. Nicoleta badea spune:

    Felicitări!felicitari!felicitari!!!!!!!

  4. Mihaela Niculescu spune:

    Felicitari, DOMNULE PROFESOR!
    Pentru mine ramaneti DOMNUL DIRIGINTE, un om de exceptie, cu o personalitate puternica,modest, perfectionist si nu in ultimul rand un diriginte extraordinar.Multumim ca existati si nu ati plecat din ORASUL REGAL CURTEA DE ARGES!

  5. Mariana Cruceru spune:

    Respect,respect,respect!!!

  6. Mares Mioara spune:

    Toata stima si tot respectul meu pentru cel mai bun profesor de chimie pe care l am cunoscut vreodata !Felicitari Gheorghe Costel!

  7. Lixandru spune:

    Un adevărat profesor. Felicitări!

  8. Cristian M spune:

    Un om deosebit si un profesor extraordinar.

  9. Cristina Șerbănescu spune:

    Domnul profesor Costel Gheorghe este un OM cum rar întâlnești în viața, un adevărat dascăl. Să dea Domnul sa inspire cat mai mulți colegi de breaslă! Fata noastră a avut norocul sa îl aibă profesor și Diriginte, doresc tuturor elevilor să aibă parte de așa profesori. Va mulțumim și vă rămânem recunoscători domnule Diriginte!

  10. Carmen Ulici spune:

    RESPECT DOMNULE PROFESOR PENTRU DARUIREA SI PROFESIONALUSMUL DE CARE DATI DOVADA.

  11. Gabi Balan spune:

    Felicitari ,DOMNULE PROFESOR!!!Desi profesez intr un domeniu care nu are legatura cu chimia va datorez din plin reusita mea Am avut, in liceu posibilitatea sa aleg ca materie la treapta a II- a chimia desi liceul era de profil economic Am ales , si pregatita de dumneavoastra am intrat in prima clasa de finante contabilitate A fost primul pas catre cariera de Expert Contabil Va multumesc !!!

  12. Georgiana spune:

    Felicitari! Sunteti, ati fost si veti fi mereu o sursa de inspiratie pentru noi toti! Prima data pentru fratele meu, acum este medic. Pasiunea pe care i-ati inspirat-o lui m-a coplesit si pe mine 4 ani mai tarziu. Am studiat biochimie si acum sunt doctor in chimie! Multumim!!

  13. Luminița Doicin spune:

    Felicitari!

  14. Emil Florin Tuta spune:

    Omul si profesorul Costel Gheorghe a devenit un model, demn de urmat. Si-a castigat respectul de dascal, nu si l-a impus. Vorbe putine, fapte multe. De asa ceva am avea nevoie in invatamantul romanesc. A fost o sansa pentru multi dintre noi; a pus bazele unor viitori profesionisti, si a reusit din plin sa formeze caractere. Felicitari D-le profesor. Multa sanatate si putere de munca va doresc pentru a va continua proiectul.

  15. Cosmina Aldea spune:

    Un domn profesor de excepție, o adevărata enciclopedie, o ” soluție” la toate problemele!!!!
    RESPECT, RESPECT, RESPECT!!!

  16. Cecilia spune:

    Ce om! Ce caracter! Un om exceptional de care imi amintesc cu placere si datorita caruia am ajuns aici. Va multumesc domnule profesor pentru tot ce ati facut pentru mine si pentru viitorul meu. M-ati facut sa invat chimie intr-un timp record, cu toate ca nu sperati atat de departe.

  17. Gely ionescu spune:

    Un om de exceptie pentru familia noastră.

  18. Gely ionescu spune:

    Un om de exceptie pentru familia noastră

  19. Butuc-Sandu Ana-Ionela(Uta) spune:

    Va multumim pentru tot, domnule profesor.
    Maica Domnului sa va aiba in paza!

  20. Dospinescu(Spirea) Cristina spune:

    Va multumesc ca ati luminat si in calea mea! Omul sfinteste locul!
    RESPECT si RECUNOSTINTA!
    Sunteti INTERNATIONAL, purtat in minte si suflet de fostii elevi raspanditi prin lume datorita faptului ca ati stiut sa ne faceti sa intelegem si sa iubim Chimia!

  21. Elena Matusa( Dumitrache) spune:

    Am mers la Vlaicu-Voda sa il am profesor pe Domnul Gheorghe Costel. Cristina are dreptate, ” omul sfinteste locul”. Toti cei ce vroiam sa devenim doctori stiam ca trebuie sa faci chimie cu cel mai bun profesor si toata lumea stia ca acesta era Gheorghe Costel.
    Dumnezeu sa va dea sanatate sa educati cat mai multi tineri.
    Multumesc pentru tot!

  22. Lucreția spune:

    L -am avut profesor în clasa a x-a în ’83 în primul an de învățământ al dumnealui . Preda foarte frumos și nimeni nu lipsea de la oră. Felicitări !!!!

  23. Mihaela Hristea spune:

    Felicitări, Costel! Am fost colegi de facultate la Iași si îi știu de atunci dedicația și seriozitatea cu care se pregătea pentru toate : examene, seminarii, laboratoare , practică pedagogică. Eram sigură că va fi un profesor excelent !!! Multă sănătate și putere de muncă !!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *