Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 15 martie a.c., un mesaj cu ocazia celei de-a treia ediții a Galei MERITO. Mesajul a fost prezentat de către doamna Ligia Deca, Consilier de Stat – Departamentul Educație și Cercetare.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Pasiunea și dedicația unui cadru didactic modelează destinele generațiilor de elevi, fiind  fundamentul pe care se dezvoltă România viitoare. Pentru fiecare elev, profesorul este un ghid în drumul spre cunoaștere, un reper în parcursul propriei deveniri și un factor motivațional. De aceea, profesorii valoroși, care inspiră și construiesc prin pasiune și dedicație,  merită aprecierea și recunoașterea noastră, a tuturor.

Din nefericire, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna, iar prestigiul social al profesiei nu reflectă importanța ei reală. În pofida valorii de necontestat a vocației de dascăl, mulți tineri talentați sunt descurajați în a urma această carieră. Este esențial ca vocea acestor profesori care călăuzesc destine  să fie auzită. Să aflăm ce îi motivează, cum le putem sprijini eforturile și cum putem face ca exemplele de bună practică să producă schimbări de paradigmă în educația românească.

Vocile excelenței din educația preuniversitară au multe de povestit despre modul în care le insuflă valori elevilor sau cum îi readuc pe acei copii care abandonaseră școala înapoi în bănci. Ne pot învăța cum se colaborează cu părinții, astfel încât să devină parteneri în procesul de formare a copiilor, stimulând diverse atitudini și comportamente ale acestora. Ne pot ajuta în a aplica sau inova metode moderne și atractive de predare, chiar și atunci când lipsesc infrastructura și dotările adecvate.

Am convingerea că, dincolo de schimbarea produsă pentru elevii lor, profesorii premiați astăzi în cadrul Galei MERITO contribuie la creșterea calității și încrederii în sistemul de învățământ românesc. Ei ne arată că pasiunea și implicarea pot crea un mediu plăcut și propice învățării, că există școli unde elevii vin fericiți la ore și pleacă mai bine pregătiți pentru provocările vieții.

În ultimii doi ani, prin Proiectul „România Educată”, am provocat nu doar principalii actori din educație, ci întreaga societate, să își exprime opiniile legate de modul în care văd sistemul de învățământ la orizontul anului 2030. Îmi doresc să construim împreună o cultură a succesului bazată pe valori, muncă și performanță. Evident că o astfel de reformă nu este posibilă fără profesori bine pregătiți și dedicați, susținuți în procesul didactic și în evoluția profesională, indiferent dacă predau în școli de elită sau în comunități dezavantajate.

Avem nevoie de o restructurare a carierei didactice, care se bazează pe principii meritocratice, alături de o mai mare recunoaștere oferită cadrelor didactice. Un dascăl bun se vede în progresul individual al fiecărui elev, în valorile pe care le transmite și în capacitatea sa de a-i inspira.

Până vom reuși să redăm carierei didactice rolul și prestigiul binemeritat, proiecte precum Gala MERITO ne arată că există profesori care sunt apreciați nu doar de colectivul de elevi și părinți, ci de întreaga societate. Felicit Romanian Business Leaders pentru inițiativă și le doresc succes în construirea unei comunități MERITO, care poate deveni un important reper pentru excelența didactică și pedagogică din învățământul preuniversitar.

Le mulțumesc cadrelor didactice din comunitatea MERITO că ne demonstrează zi de zi cum poate fi România Educată.”

Mesajul a fost transmis cu prilejul desfăşurării Galei MERITO 2018 sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *