De la Brâncuși, la Irina Rimes – Bogdan Rațiu, profesor MERITO 2019 de Limba și Literatura Română, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Târgu-Mureș
13/03/2019
Magie în laborator – Dan Voiculescu, profesor de Fizică, Colegiul Național „Costache Negri”, Galați – profesor MERITO 2019
13/03/2019

Spiridușul de la catedră – Tatiana Cauni, profesoară de Limba și Literatura Română, Liceul Teoretic „Emil Racoviță”, Baia Mare – profesor MERITO 2019

Spiridușul de la catedră

„Sunt destul de severă. Copilul trebuie să știe foarte clar unde este, care-i nivelul. Dacă pe el îl fac să înțeleagă foarte bine unde se situează și că nota e pe cât știe și pe merit, atunci e bine. Nu sunt adepta notelor mari date cu indulgență.”

De când era mică, Tatiana Cauni era profesoară. Mai exact, organizase o școală în fața blocului și îi punea pe copiii din vecini să învețe poezii pe de rost. Dacă nu le învățau, le spunea părinților lor. Astăzi, la 43 de ani, predă limba română de aproape două decenii la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, iar energia și hotărârea ei sunt neschimbate.

„Am 1,60 metri, sunt micuță și un spiriduș”, se prezintă profesoara cu părul de foc. „Râd foarte mult, sunt foarte tonică, foarte veselă, dacă fac o glumă o fac cu zâmbetul pe buze și nu jignesc niciodată un copil nicicum. Unii zic că am lipici.”

S-a născut în județul Dolj, dar tatăl ei era ucrainean și mama din zona Maramureșului, iar când avea patru ani familia s-a mutat la Baia Mare. În liceu, Tatiana avea o grămadă de pasiuni. Îi plăceau filologia, dar visa și la psihologie, și la teatru. Însă vocația pentru învățământ a rămas constantă – i se părea că îmbina toate celelalte pasiuni ale ei. În clasa a XII-a, când diriginta i-a pus pe elevi să scrie despre meseria pe care vor s-o aibă, ea a scris: „Vreau să fiu un profesor foarte bun”.

După absolvire, a făcut doi ani de postliceală la Craiova – „o răzvrătire a adolescenței”, cum îi spune ea. A făcut practică în leagăne de copii și apoi la o grădiniță, ceea ce spune că i-a prins bine. În final, s-a întors la Baia Mare și s-a înscris la Facultatea de Filologie. Nu i-a fost ușor, pentru că avea deja o fetiță de șase luni pe care o creștea singură, dar a luat licența cu 9,75. Apoi a făcut un masterat în drepturile omului și a început să predea direct la liceu. După un an la un colegiu tehnic, în 2001 a dat concursul național de titularizare pentru a se muta la Liceul „Emil Racoviță” și a ieșit a doua pe listă.

A separat mereu activitatea la oră de relația personală pe care o are cu elevii. „Sunt destul de severă”, spune ea. Le dă adolescenților mult de citit și note pe măsură, dar nu pentru a-i descuraja. „Copilul trebuie să știe foarte clar unde este, care-i nivelul. Dacă pe el îl fac să înțeleagă foarte bine unde se situează și că nota e pe cât știe și pe merit, atunci e bine. Nu sunt adepta notelor mari date cu indulgență.”

Filozofia asta e influențată și de liceul în care predă de atâta timp. În urmă cu șase ani, Racoviță a fuzionat cu un liceu tehnic, iar astăzi sunt sute de elevi din medii diferite și zeci de profesori în aceeași clădire. Totodată, fiind un liceu teoretic și nu un colegiu, elevii nu vin cu note de 9 și de 10. „E foarte greu și mult de muncit de la 6-7. Atunci trebuie să muncească și ei.”

Tatiana fost mereu pasionată să găsească noi metode de predare, astfel încât elevii să se simtă stimulați. De exemplu, pentru că unul dintre subiectele de Bac de anul trecut a fost despre librari, i-a trimis pe copii să intervieveze librarii din oraș și să le afle poveștile. „Au fost uimiți librarii, nu li s-a mai întâmplat niciodată. Am vrut să iasă și să facă ceva, să nu stea toată ziua pe rețele de socializare.”

La ore, proiectează clipuri de la conferințele TED despre bullying sau alte teme care i-ar interesa pe adolescenți. Încearcă să fie cât mai apropiată de ei și să-i ajute. „Păstrez legătura cu mulți copii”, spune profesoara, cunoscută printre elevi drept T.C. (pronunțat în engleză). „La unii dintre ei am fost nașă la nuntă sau la botez. Rămân legați de mine.”

O fostă elevă, Helga Nuszer, care a terminat Facultatea de business în domeniul serviciilor ospitaliere la Cluj, i-a scris la puțin timp după ce a obținut primul job. „Vreau să știți că vă apreciez și vă iubesc tare mult prin simplul fapt ca mi-ați oferit șansa să văd ce suflete frumoase se află în fiecare carte pe care o deschid. […] Ăsta a fost și primul impuls când am primit salariul: să îmi cumpăr cărți.”

Clasele profesoarei de română, mai ales cea de a XI-a la care e dirigintă, sunt faimoase în liceu. „Toată lumea zice de «clasa Tatianei» că e foarte creativă și că elevii sunt calzi. Profesorii se simt bine la clasa mea. Și elevii sunt drăguți cu colegii mei, le mai fac un filmuleț la zilele de naștere. Încerc să le transmit lucrurile astea mărunte care îi fac pe oameni să se simtă bine. Pentru că, dacă oamenii se simt bine, atunci e bine și pentru ei.”

Tatiana nu e însă renumită doar pentru orele de română sau relația strânsă pe care o are cu adolescenții. Lista ei de activități e plină de concursuri, un club de lectură, excursii în țară și în afară, participări la proiecte care susțin copiii din județ ai căror părinți au plecat la muncă în străinătate. Dar bijuteria ei este trupa de teatru Masca.

„Liceul nostru cu acest lucru se diferențiază”, spune profesoara, care a înființat trupa în urmă cu aproape 20 de ani. Astăzi, trupa e renumită în județ și ea spune că sunt copii care dau la Racoviță pentru că vor să facă parte din ea. Copiii repetă de câteva ori pe săptămână după ore, iar spectacolele se țin fie la Teatrul de Păpuși, fie la Teatrul Municipal. Trupa e și un exemplu de incluziune – nu toți membrii ei trebuie să joace pe scenă. „Sunt copii care stau doar la lumini, la muzică sau la decor, am copil care trage doar cortina. Și sunt copii care dansează, cântă, joacă teatru. Fiecare își găsește locul.”

Trupa îi ajută pe copii nu doar să învețe piese faimoase din Caragiale, Eliade sau Moliere, ci să se cunoască între ei și „să aibă altceva de făcut în afară de a merge la o cafea, în mall”. E ceva necesar într-un liceu teoretic, unde vin copii buni, dar nu elite, spune ea. „Trebuie să-i obișnuim să comunice, să vorbească literar, să aibă încredere în ei, să citească. Avem 80% copii care fac naveta, se trezesc de la patru-cinci dimineața. Contează foarte mult pentru ei.”

E greu până îi câștigă de partea ei, spune profesoara. Încearcă să facă asta prin bună dispoziție, teme creative și texte care să-i provoace, ca Să ucizi o pasăre cântătoare sau De veghe-n lanul de secară. Marea ei bucurie e când foști elevi își descoperă drumul în viață datorită trupei de teatru. Un fost elev s-a decis în clasa a XII-a că nu mai dă admiterea la Politehnică, ci la teatru, și a terminat UNATC. Alți patru foști elevi studiază design multimedia în Danemarca, după ce au lucrat pe partea tehnică în Masca. Ei o ajută în continuare cu festivalul de teatru, inclusiv cu donații.

De-a lungul timpului, profesoara s-a asigurat ca Masca să fie o a doua casă pentru elevi și să le ofere cât mai multe oportunități. Le-a adus coregrafi pentru numere de dans. A încheiat o colaborare cu o fundație locală pentru a putea să vândă bilete la spectacole. Îi trimite la festivaluri regionale, la concursuri naționale și a înființat un festival de teatru, dedicat școlilor gimnaziale din județ, care e la ediția a opta. „Am gândit ca toată lumea care vine să fie premiată și să primească aceeași sumă de bani. Dacă sunt cinci trupe, dăm un premiu I, două premii II, două premii III. Copilul trebuie să simtă că e răsplătit.”

E important pentru ea să le dezvolte copiilor și instinctul caritabil. Trupa a pus în scenă spectacole pentru victimele incendiului din Colectiv, dar și pentru elevi ai căror familii trec prin momente grele sau pentru casele de copii din oraș. Iar în 2018, pentru că elevii au vrut să meargă într-o excursie de 1 Decembrie, Tatiana i-a încurajat să pună la cale un spectacol și să strângă bani din vânzările de bilete. „Am mers trei zile la Sibiu și la Alba Iulia. A contat și pentru ei, și pentru părinți, pentru că n-a fost nevoie să cotizeze atât de mult. E pe munca lor, pe banii lor. Am fost și în Polonia, la Auschwitz, și la Praga, în același fel. Ne ajutăm financiar cât putem.”

Când elevii din trupa de teatru termină liceul și se pregătesc să părăsească Masca, niciodată n-o fac fără lacrimi, fără un spectacol de adio și fără un filmuleț pe YouTube.

Povestește o întâmplare frumoasă din timpul liceului, i-a cerut Bogdan colegei lui, Bianca, pe scenă, după ultimul spectacol al celor doi ca membri ai trupei Masca în 2016.

Masca e o întâmplare frumoasă, a răspuns Bianca emoționată, adăugând că Tatiana a fost ca o a doua mamă pentru ea.

Teatrul a fost întotdeauna un mod prin care am putut să descopăr un nou eu, să văd că pot mai mult decât să merg la liceu și să merg acasă, a spus apoi Bogdan. Masca înseamnă o casă, Masca înseamnă un loc în care am fost primit indiferent de probleme. Masca înseamnă bine. Le mulțumesc colegilor care au fost alături de mine și în special doamnei profesoare, care întotdeauna a fost alături de noi și … e … nu pot să explic acum, s-a oprit Bogdan, roșu la față.

Te abții să nu plângi?, l-a întrebat Bianca.

Da.

Tatiana Cauni era la câțiva pași de ei, în primul rând, și-i aplauda cu zâmbetul pe buze.

Text de Ioana Burtea

Foto: Doria Drăguşin

65 Comments

  1. Breban spune:

    Felicitări!

  2. Maria spune:

    Felicitari, Tatiana!

  3. Nico Dan spune:

    O cunosc bine pe doamna profesoara si chiar merita sa i se prezinte activitatea profesională. Din foarte multe puncte de vedere este un om deosebit, o persoana speciala… este dascălul pe care si l-ar dori multi copii. O imbratisez si o felicit pe draga mea colega de facultate, Tatiana!

  4. Mihai Chis spune:

    Chiar daca am fost sub aripa ei doar doi ani și câteva luni,pot spune că a avut un adevărat impact asupra maturizării mele. #TC-rocks-2019

    • Tatiana spune:

      Mihai…știu că te-am ajutat să iei o decizie bună…când ai plecat la Arte. Și mai știu…că vei reuși.

  5. Bahaos spune:

    Foarte frumos

  6. Diana Mike spune:

    Felicitări, dascăl minunat!
    Mă bucur din suflet pentru dumneavoastră.
    Am un noroc imens…ca îmi sunteți profesoară! ❤️ ❤️

    • Tatiana spune:

      Mulțumesc, copil frumos…pentru că ai rămas în clasa…mea, pentru că urci pe scenă….cu trupa Masca iar muzica saxofonului tău ne face să vibrăm.

  7. Mîndru spune:

    Felicitari! Esti un dascal de exceptie!

  8. Loredana spune:

    Felicitari, Tatuana! Esti un exemplu!

  9. Ciurdaș Alexandra spune:

    Felicitări, celui mai bun profesor din lume, nu doar din România! Vă mulțumim pentru toate orele dedicate nouă!

    • Tatiana spune:

      Fluturaș… ca de obicei, un copil cald, jucăuș… mulțumesc. Tocmai am terminat de citit Razboiul care mi-a salvat viața…deci avem ce face când mă întorc

  10. Robas Mirela spune:

    Felicitări colegei mele! Un om deosebit dedicat profesiei de dascăl.

  11. Podina Camelia spune:

    Tatiana Cauni este o profesoara, a carei reteta de succes in toate proiectele cu Trupa Masca realizate si la toate orele de romana pe care le sustine este sufletul pe care il pune si de aceea nu ai cum sa nu iti fie draga.

    • Tatiana spune:

      Mulțumesc, prietena mea dragă…pentru tot . Ești un om deosebit care a crezut în mine chiar și atunci când eu…renunțasem.

  12. Aurica spune:

    Felicitări colegei mele pentru ceea ce face pentru copii si pentru scoala noastra!
    Este un profesor care se distinge prin măiestrie didactică si profesionalism.

    • Tatiana spune:

      Mulțumesc, fată draga…pentru gândurile bune. Ești o rază de lumină pentru ce-i care te cunosc… ești o luptătoare. Te pup, cu drag

    • Tatiana spune:

      Mulțumesc, fată dragă…pentru optimismul tău și pentru că ești lângă mine. Tu ești o adevărată luptătoate.

  13. Pop (Les) Adriana spune:

    Nu doar o profesoara, un adevarat ghid…
    Nu doar o clasa, o familie…
    Nu doar o trupa de teatru, un loc magic si o experienta de care imi e dor si azi…
    Si toate acestea datorita ei, Tatiana Cauni (TC a noastra)!
    Iti multumim pentru tot, sincer si din suflet!
    Esti un om extraordinar si tare drag mie!

    • Tatiana spune:

      Adriana mea dragă…partea mea caldă din trupă…mi-e dor de generația voastră. Pentru tine am fost T.C….Diri…profa, prietena de la nuntă…te înbrățișez cu mult drag.

    • Tatiana spune:

      Adriana dragă…mi-e dor de genetația ta…tu erai partea caldă a trupei și o temperai pe Ancuța cea explozivă. Pentru tine am fost T.C., Diri, profa…dar și prietena de la nunta ta. Te pup, cu drag…om frumos

  14. Pocol Patricia spune:

    Doamne… n am cuvinte..
    Multe felicitari, doamna profesoaraaa!
    Sunteti cea mai buna din luuuume! Va iubesc si sunt tare emotionata pentru succesul dumneavoastra! Continuati tot asa, un om cu un astfel de suflet poate reusi orice!

    • Tatiana spune:

      Patri cea cu zâmbetul…de clopoțel. Mi-e dor să te aud cum râzi…ca să mă molipsesc. Mulțumesc…cu drag.

    • Tatiana spune:

      Patri mi-e dor de râsul tău…de clopoțel. Să rămâi la fel de optimistă… și mulțumesc, adolescent cu suflet mare.

  15. Raluca B spune:

    Felicitări diri! ❤️

  16. Alina Creț spune:

    Felicitări, Tatiana!
    Un profesor dedicat, un om de excepție, un prieten adevarat!

  17. Daniela spune:

    Felicitări!! Am fost norocoasă să am o profesoară pe care orice copil și-ar dori să o aibă. Vă mulțumim pentru sfaturile bune oferite iar apoi pentru munca pe care o depuneți la clasă.

    • Tatiana spune:

      Daniela…mulțumesc pentru că ți-ai adus aminte de mine, de orele de română când exersam…pentru viață. Te pup cu drag

    • Tatiana spune:

      Mulțumesc, Daniela că mi-ai adus aminte de orele de română care se transformau în adevărate dezbateri despre….viață. Te pup… e plăcut să știi că foștii elevi își aduc aminte și de altceva în afară …de stresul notelor.

  18. Simona Ardusatan spune:

    O cunosc pe Tatiana de 22 de ani. Am fost colege de facultate și am rămas prietene … și de vreo 14 ani suntem colege la liceu. Tatiana este … “gura de oxigen” atunci când problemele vieții te îngenunchează. Este ființa care stie cum sa te facă sa te ridici, sa lupți, sa speri; te învață sa ai curaj, sa ai forta, sa ai tupeu, sa ai voința! Este genul acela de fata care, dupa ce o suni, știi sigur ce ai de făcut, pentru ca e “acolo” mereu, chiar dacă e obosita. Tatiana e doza de energie, e o “esența” tare de optimism in femeia mărunțică de 1,60 ai ei. Daca o cunosti pe Tatiana, ești un norocos.

    • Tatiana spune:

      Și eu Simo…tot de 22 de ani te știu…să fie o coincidență? Mulțumesc din suflet pentru…rândurile frumoase, m-ai emoționat…oricum voi fi acolo, dar tu oricum știi asta. Te pup, om frumos

    • Tatiana spune:

      Și eu te cunosc, Simo….tot de 22 de ani, să fie coincidență? ☺ Cred că ai vrut să-mi dea lacrimile… și te-ai gândit că acum e momentul. Mulțumesc…. fată dragă pentru tot și voi fi acolo, dar tu oricum știi acest lucru. Te îmbrățișez cu drag

  19. Maria spune:

    Felicitari, Tatiana! ❤❤❤

  20. Mako spune:

    Nu v-am avut ca si profesoara dar v-am avut ca si coordonatoare in trupa Masca , imi este dor de momentele din liceu si in special de cele petrecute alaturi de trupa!
    Felictiari!

    • Tatiana spune:

      Hmm întotdeauna spuneam Makavei ☺. Îmi aduc aminte cu drag valsul…de la 10 ani. Mulțumesc, Andrei…aștept să ne vedem când face trupa 20 de ani.

  21. Moldovan Denisa spune:

    Felicitări ,celui mai bun profesor!Vă mulțumim pentru fiecare clipă în care ne-ați ajutat să alegem ce este mai bine pentru noi!

  22. Davida spune:

    Felicitari!!!

  23. Sebastian spune:

    Va sta foarte bine.Felicitari!

  24. Geta T spune:

    Sunt oameni a căror menire pe pământ are scopuri precise.Tatiana e unul dintre ei iar noi cei care o cunoaștem știm bine care e răspunderea sa!Felicitari și…

  25. Claudia-Maria Marian spune:

    Într-adevăr „Spiridușul de la catedră!”, pentru că spiridușii fac minuni, așa cum Tatiana reușește cu toți elevii. Felicitări pentru munca ta și talentul pe care-l pui în slujba educației. Succes, în continuare!

  26. Grati spune:

    Felicitări Tc!! A fost bine cunoscut faptul ca o sa ajungeți cunoscuta in toată țara. Mi-am ales bine modelul in viața și mă bucur nespus de mult ca v-am cunoscut, sunteți un om care m-a ajutat foarte mult in acești 4 ani. Ați fost pentru mine și profa și psiholog si jur ca va iubesc când îmi faceți morala

    • Tatiana spune:

      Te-ai gândit la un text argumentativ?☺ Mulțumesc, Grați… a fost o deosebită plăcere să te am elevă. O sa-mi lipsească repetițiile la teatru. Te pup, cu drag și aștept întâlnirea de 10 ani.

  27. Călin spune:

    Doamna profesoară vă felicit pentru acest achievement din viața dumneavostră sunt mega încântat și curios cât de greu a fost trofeul..
    Sunteți o profesoara mega cool și mulțumesc pentru sfaturile dumneavostră…
    PS:sper sa am 400 de cuvinte

    • Tatiana spune:

      Trofeul a fost greu, pozele vorbesc de la sine . Mai ai un pic până la 400 de cuvinte, nu te da bătut. Mulțumesc și aștept rezultatele. Te pup.

  28. Aurel ciorna spune:

    Am avut multi profesori frumosi!Tatiana tu i-ai intrecut pe toti prin simplitatea ta!Aurel ciorna Phoenix Arizona, felicitari, good work !

  29. Campan Ionut spune:

    Ce frumos!

  30. Cadar serban spune:

    Felicitari ,Doamna profesoara !!!Imi plece stilul dumneavoastra de predare , unele carti cere ni le dati si felul dv.de a fii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *