Educația în România are viitor prin profesorii MERITO
18/03/2019
Peste 700 de profesori inspiraţi de bunele practici ale profesorilor MERITO, în octombrie
01/11/2019

Educație de calitate pentru fiecare copil, în fiecare clasă, prin profesori valoroşi

Creştem comunitatea profesorilor valoroşi pentru a transforma meseria de profesor şi a îmbunătăţi calitatea Educaţiei la clasă. Aceasta a fost tema centrală a reuniunii noastre anuale pentru învăţare, lucru şi timp de calitate #împreună – MERITO SummerCamp 2019. Ediţia a IV-a, desfăşurată între 21 şi 25 iulie 2019, a reunit profesori #MERITO, profesori invitaţi, echipa proiectului şi experţi.

Am debutat cu energie în trainingul „The Teacher Within: a caring mentor”, facilitat în premieră pentru profesori din România, de către Simona Baciu, fondatoarea Transylvania College şi membru al boardului proiectului, şi Daniel H. Shapiro, expert educaţional din SUA. Cursul a contribuit la mecanismele de rezilienţă ale profesorilor, cât şi la redescoperirea şi conştientizarea menirii personale în profesie, ca mijloc de a-şi continua propriul parcurs de învăţare şi de a-l sprijini pe al celor din jur – elevi sau colegi.

Foto: COOPerativa FOTO / Bogdan Grigore pentru MERITO

Sesiunile următoare de lucru au acoperit de la discuţii despre menirea profesorilor şi a proiectului; viziunea şi direcţiile strategice MERITO; evoluţia comunităţilor locale de profesori existente şi ale activităţilor MERITO realizate în anul şcolar 2018-2019, de către profesorii laureaţi, cu şi pentru cadre didactice partenere / invitate – sunt peste 4.100 de profesori la care laureaţii MERITO au ajuns cu inspiraţia şi bunele lor practici, pe lângă cei cu care interacţionează direct, prin acţiuni şi evenimente la care au fost prezenţi şi au contribuit. În acelaşi cadru, am construit împreună un spaţiu de recunoaştere dedicat profesorilor, în care aceştia au avut ocazia şi să îşi împărtăşească bunele practici în comunitate şi să identifice numitori comuni în metodele lor.

Ultima zi de SummerCamp a fost dedicată sesiunilor de incubare pe cele 3 direcţii strategice ale proiectului:

  1. Comunităţile locale MERITO – contexte comune pentru profesori dedicaţi, oameni de afaceri, părinţi şi alţi actori din domeniu, care colaborează pentru Educaţia de calitate în fiecare clasă – comunităţi pe care le-am pilotat deja în Transilvania (Cluj-Napoca), Bucovina (Suceava) şi Dobrogea (Constanţa);

  2. „Vocea MERITO” – o voce coerentă şi comună a comunităţii de profesori, prin poziţii, dezbateri publice şi cercetări pe teme relevante şi strategice pentru Educaţie;

  3. Platforma online de bune practici MERITO – instrument digitalizat de învăţare pentru profesori, conectat la competenţe cheie ale secolului 21, pentru a contribui la procesele de învăţare ale acestora şi a creşte calitatea Educaţiei.

Foto: COOPerativa FOTO / Bogdan Grigore pentru MERITO

Rezultatele pe care le-am atins în MERITO SummerCamp 2019:

  • 3 profesori reprezentanţi ai comunităţii se alătură boardului proiectului, în urma unui proces intern de desemnare: Daniela Ceredeev, Monica Mocanu şi Anda Culişir;

  • o declaraţie comună şi un apel ale profesorilor pentru profesie, pe care o vom publica în curând;

  • planuri de acţiune şi implicare pe cele 3 direcţii strategice ale proiectului;

  • o comunitate închegată de #profesorivaloroşi, orientată pe acţiune.

Continuăm să creştem comunitatea profesorilor valoroşi, pentru a transforma meseria de profesor şi a îmbunătăţi calitatea Educaţiei la clasă – alătură-te şi tu demersului aici.

Mulţumim pentru încrederea în profesori valoroşi, pe care o împărtăşim, partenerilor strategici ai proiectului: BitdefenderErste Asset Management RomâniaDeloitte Romania şi DEDEMAN, fără de care organizarea MERITO SummerCamp nu ar fi fost posibilă. Proiect realizat sub umbrela Romanian Business Leaders.

Mulţumim: Editura Publica, partener de inspiraţie; COOPerativa FOTO, pentru surprinderea atmosferei călătoriei noastre de vară în imagini şi video; Complexului Padina Ursului Fundatica, pentru găzduire.

Călătoria noastră de învăţare, lucru şi timp de calitate #împreună, profesori MERITO, profesori invitaţi, echipa…

Publicată de Proiectul Merito pe Marţi, 30 iulie 2019

Prin MERITO recunoaştem public și material meritele profesorilor valoroși ai României. Antreprenorii și managerii din RBL lucrează împreună cu profesorii în comunități regionale și locale MERITO ca să ducă mai departe în sistemul de educație tehnicile și modelele predare, prin ateliere tematice și printr-o platformă online. Misiunea MERITO este de a transforma meseria de profesor în România, în sensul de a o face din nou dezirabilă pentru tineri și admirată în societate.

Fundația Romanian Business Leaders este o organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care asigură o platformă de acțiune și implicare socială pentru liderii din mediul privat. Misiunea RBLS este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *