Doru Căstăian, profesor MERITO de Ştiinţe Socio-Umane: „Trebuie să construim o comunitate morală”
08/03/2021
O școală de secol XXI – Anca Ileana Botoroagă, profesoară de Limba Engleză și Director, Școala Gimnazială „Aurel Decei” Gura Râului, Sibiu – Directorul MERITO 2021
08/09/2021

Școala de Vară MERITO Maramureș: 36 de elevi de liceu, din învățământul tehnologic şi teoretic, au aprofundat curricula școlară 2020-2021 cu ajutorul profesorilor MERITO

Școala de Vară remedială MERITO Maramureș a avut scopul de a oferi sprijin elevilor de liceu din învățământul tehnologic şi teoretic pentru a aprofunda anumite noțiuni din curricula anului curent și să identifice nevoi personale și de dezvoltare a laturii socio-afectiv a participanților.

Cum a apărut ideea proiectului

În vara acestui an, profesorii din comunitatea MERITO au luat inițiativa creării unui proiect, intitulat Școala de Vară remedială Merito Maramureș, un demers complementar cu materia predată în cursul anului școlar 2020-2021. În cadrul proiectului 36 de elevi din învățământul tehnologic și teoretic din Baia Mare au beneficiat de lecţii interdisciplinare.

Școala de vară (remedială) pentru liceeni MERITO a fost un vis, devenit realitate, în acest an. Când am plecat, anul trecut, din Sfântu Gheorghe, unde am avut prima Școală de vară Merito mi-am propus ca adolescenții mei, din clasele în care predau, să se bucure de câteva zile în care să se regăsească după un an dificil pentru ei, să colaboreze, să socializeze, să recupereze din curricula școlară, să-și fixeze informații pe care le-au considerat mai grele și să facă un pas în a-și depăși anxietatea, teama de a greși, teama de a nu fi acceptat sau integrat în grupul de colegi”,  a declarat Tatiana Cauni, profesoara MERITO de Limba şi Literatura Română, iniţiatoare şi organizatoare a Școlii de Vară.

Un laborator multidisciplinar și experiențial

Şcoala de vară MERITO Maramureș a fost un laborator multidisciplinar experiențial, cu interacțiune de informații şi perspective diverse, din aria literaturii, dezvoltării emoționale, artei dramatice, fizicii, chimiei, astronomiei. Atelierele de improvizații teatrale, miniecranizările şi Constelațiile au susținut ideea învāțării integrate, prin co-teaching. Laboratorul Arta în universul cotidian a pornit de la realitatea unor date statistice îngrijorătoare: jumătate din numărul cazurilor înregistrate în centrele de consiliere Salvați Copiii România, în perioada 2020-2021, în rândul adolescenților, sunt cazuri de anxietate, urmate de tulburări de comportament impulsiv (agresivitate) şi lipsa interesului pentru şcoală.

„Conştientizarea acestei realități, concentrarea asupra propriilor simțuri, activarea spontaneității, a  interrelaționării verbale, multitaskingul, potențarea creativității şi a memoriei, dar şi prezentarea şi exersarea unor tehnici de eliberare a fricii şi a urmărilor unui eşec, conflict sau nedreptate au fost țintele de bifat în experiența  pedagogică cu cei 36 de elevi”, a declarat Coziana Zaharia, învăţătoare MERITO, facilitator de ateliere, ale cărei ateliere sunt surprinse în imagini aici.

În cadrul şcolii de vară elevii au recapitulat noțiuni de biologie din programa școlară pentru Bacalaureat, atât teoretic, folosind modelele virtuale 3D de pe platforma Biomap, cât și practic, prin realizarea unor machete ale ADN-ului, inimii, neuronului. Aceste secvențe din biologie au fost alese deoarece au fost studiate la școală în perioada online, dar nu au fost și deplin înțelese, ne-a precizat Cristina Dudan, profesor MERITO, facilitator de ateliere, cu câteva imagini aici.

„M-am simțit utilă în fața acestor copii cu care ne întâlnisem în lecțiile colaborative făcute online împreună cu copiii  de la Sfântu Gheorghe. Începutul a fost cu emoții – ne-am temut de plictiseală din partea tinerilor, dar după prima rotație ne-am dat seama că încep provocările de ambele părți profesori-elevi. Niciuna dintre noi nu a simțit, la preluarea celei de a doua grupe de lucru, că elevii vin plictisiți. Pot spune că ultima rotație mi-a adus în față  opt adolescenți care știau de ce și-au petrecut trei zile cu noi, știau să pună întrebări, mai mult decât atât au devenit curioși și am suplimentat conținuturile. Când  voluntarii ne-au anunțat că nu mai avem minute la dispoziție parcă doream să oprim timpul, să îl dăm înapoi și să continuăm. Metodele de învățare rapidă a unor concepte în chimie și fizică i-a făcut, măcar pentru o vară, să îndrăgească aceste discipline.”, a declarat Antoneta Impuscatu, profesoară de Ştiinţe şi Director MERITO, facilitator de ateliere.

Proiectul a cuprins și un atelier dedicat cadrelor didactice cu scopul familiarizării cu programul Erasmus+, elaborarea unui proiect cu finanțare externă, valorizarea și diseminarea bunelor practici colaborative europene în vederea susținerii performanței în educație, facilitat de Vasilica Găzdac, educatoare MERITO şi profesor ambasador eTwinning.

De asemenea, la finalul Școlii de vară a avut loc și  o Conferință MERITO, în cadrul căreia, elevii, beneficiari reali ai acestui proiect, au putu oferi feedback despre întreaga experiență. „În cadrul acestei Conferințe elevii au vorbit despre ce a mers bine: s-au simțit valorizați, ascultați, și-au recapitulat materia, și  despre ceea ce au nevoie pe viitor: mai multe zile de Școală de vară, un opțional despre emoții – o oră de fericire, mai multă materie aplicată pentru viața reală și mai puțin accent pe memorare. Ne dorim ca acest demers să nu se oprească aici și să continuăm și în online, în anul școlar care începe în septembrie.”, a mai declarat Tatiana Cauni.

Elevii s-au simțit reconectați și inspirați

Dupa o perioadă lungă de distanțare socială, elevii simțeau o nevoie acută să fie din nou în contact cu prietenii lor. Școala de Vară a fost un sprijin important pentru generatia tânără, reactivând conexiuni atât legate de școală, cât și legate de prieteni.

“Pentru mine, această școală de vară reprezintă un prims pas în reintegrarea mea în societatea post-pandemică, dezvoltându-mi abilități noi, de comunicare, socializare și învățare. Pe lângă toate acestea, am cunoscut oameni noi, din locuri noi și cu idei noi, fapt ce m-a ajutat să privesc lumea cu alți ochi, dintr-o altă perspectivă, nouă. Sunt convins că avem multe de învățat de la acești profesori minunați, de care orice elev trebuie să aibă parte”, a declarat unul dintre participanții la Școala de Vară.

Deși la început nu se așteptau ca activitățile să le stârnească atât de mult interesul, reintegrarea într-un grup social și calitateainterdisciplinară a activităților i-au făcut pe elevi să redescopere plăcerea de a învăța lucuri noi și le-a reamintit că ei sunt cei care pot schimba lumea în care noi vom trăi în viitor.

“Sunt foarte impresionată ca astfel de activități sunt susținute de atât de multe grupuri care știu că educația adolescenților este importantă. Pentru că până la urmă, adolescenții de azi aduc schimbarea de mâine, însă pentru asta trebuie educați și chiar inspirați ca să lupte în favoarea schimbării și dezvoltării. Și eu vreau să schimb ceva, însă îmi doresc și să plec, așa că aceste două idei se luptă în permanență”, a mai declarat una dintre participante.

Școala de Vară remedială MERITO Maramureș, surprinsă video aici, este parte din direcţia intervenţiilor remediale ale comunităţii, pentru elevi ce nu au acces la Educaţie de calitate, începută în vara lui 2020, prin Şcoala remedială de la Sf. Gheorghe. Tatiana Cauni, Antoneta Împuşcatu, Coziana Zaharia, Cristina Dudan, Vasilica Găzdac şi Lucian Oprea, profesori MERITO implicaţi şi în primul demers, au gândit, organizat şi pus în fapt această iniţiativă din Baia Mare, cu sprijinul mediului de afaceri local şi al instituţiilor de educaţie, prin: Maramureş Business Club / Filiala RBL Maramureş; One-IT; Printmaster; Harpoon Media; Eaton; Toby Office; Magnolia; Top Market Comimpex SRL; Expert Travel; Editura Publica; Asociaţia Comunicaţi prin Noi şi Biblioteca Judeţeanţă „Petre Dulfu” Baia Mare, Casa Corpului Didactic Maramureş şi Inspectoraul Şcolar Judeţean Maramureş.

Articol de: Diana Şerban, D-Communications Agency

Fotografii de: Diana Mike, Denis Bărbos şi Glad Gligan, elevi din comunitatea MERITO Maramureş

9 Comments

  1. Chiriac Ildiko spune:
  2. Antoneta Impuscatu spune:

    Zile frumoase, pline de învățare, cunoaștere și regret de despărțire!

  3. Antoneta Impuscatu spune:
  4. Camelia spune:

    Ma bucur ca și în Baia Mare , Maramureș, a avut loc o astfel de activitate pentru copiii noștri. Felicitări doamnei profesoareTatiana Cauni, pentru curajul de a organiza aceasta Școală de Vara, cât și profesoarelor Merito, care au pus suflet în derularea acestui eveniment.❤

  5. Camelia spune:

    Ma bucur ca și în Baia Mare , Maramureș, a avut loc o astfel de activitate pentru copiii noștri. Felicitări doamnei profesoareTatiana Cauni, pentru curajul de a organiza aceasta Școală de Vara, cât și profesoarelor Merito, care au pus suflet în derularea acestui eveniment.❤

  6. Pop Mariana spune:

    Felicitări pentru ceea ce realizați în activitățile cu elevii!
    Felicitări pentru elevii care aleg sa-si petreacă ultimele zile ale vacanței învățând!

  7. Pop Mariana spune:

    Din nou ,felicitări pentru ceea ce faceți!
    Am susținut mereu instruirea centrată pe elev și importanța învățării inter și transdisciplinare în școală.
    Îmi doresc să văd că lucrurile se mișcă și se extind în acest sens și că profesorii devin pentru elevi ,la clasă, facilitatori ai învătarii !
    Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *